29 de març, 2007

Islam (II)

El Magreb (4)

País versus autonomia?

La República Àrab Saharaui Democràtica (RASD) per als seus habitants, una província del Marroc per a Rabat... Aquest dilema, que en principi s'havia d'acabar amb un referèndum no fa gaire bona pinta.

Sobretot veient com Espanya, antiga metròpoli colonitzadora (sic!) i EUA, antiga defensora del dret a l'autodeterminació, veuen al Marroc com a baluard de defensa contra possibles fonamentalismes religiosos indesitjables...

Paga la pena veure el tres articles de Wikipedia, l'espanyol i l'anglès parlen ja des d'un primer moment de la RASD. Encara que si esteu a favor d'ells, l'article espanyol, amb exquisida redacció, parla de com està la situació actual amb més dades.

Una qüestió, que l'article anglès, centra molt més amb el famós pla Baker.... Encara que certament no sap gaire sobre la història de la distribució administrativa! En això, la versió espanyola hi té la mà trencada. Tanmateix, no hi han gaires enllaços en cap dels dos!

En canvi, la versió francesa passa de puntetes sobre el tema de la independència, en parla, però no aprofundeix tant com els altres dos articles.... Tampoc té gaires enllaços. Però, en aquests casos, més val anar a la font, visiteu el portal de solidaritat amb el Govern propi del Sahara Occidental. Trobareu tota mena de continguts (en espanyol), tant de imaginables com d'inimaginables!

Sols us farà falta visitar el lloc web pro-marroquí, fabricat pel govern marroquí (en francès), per saber un xic més sobre tot plegat des de la perspectiva del seus habitants, tant els indígenes com dels sobrevinguts...

Tanmateix, una antiga terra desèrtica (visiteu la informació de la CIA)però amb bons recursos pesquers (fins que durin) i mines de fosfat (en franca decadència, ara es valora el gas o el petroli) no ha tingut prou valor per si mateix com fer pensar a qualsevol país del totpoderós Consell de Seguretat de les Nacions Unides en posar-hi les seves empreses...

No obstant, si voleu un portal clàssic i carregat d'informació i dades... L'Observatori Solidaritat de la UB és el vostre! Projectes, opinions de partits polítics, portals, etc.

Ricard Monistrol