14 de desembre, 2006

Extinció...

Aquesta paraula va molt associada als últims 200 anys de la nostra era humana... Sembla que el dofí d'aleta blanca, també anomenat Baiji, que portava tant “sols” 25 milions d'anys a la terra ja ha desaparegut del tot a Xina, i de passada, del món...

Què té d'especial aquesta extinció? Per un part, que ja s'havia anunciat fa anys que passaria això, però el govern xinès no en va fer cap mena de cas... I, per un altre cantó, que aquest dofí fluvial (sols en resten 3 espècies més a tot el món) té el dubtós honor de ser el primer cetaci que s'extingeix.

Encara, que amb una mica d'esforç per part de Japó i Noruega, altres cetacis com les balenes, també desapareixeran...

En certa manera sembla una brutal burla de la naturalesa humana, quan estàvem poc avançats en coneixement no hi havien tantes extincions... Però, a mesura que hem anat evolucionat tecnològicament, no pas racionalment, les extincions de fauna i flora han crescut exponencialment!

No obstant, també s'ha de reconèixer que gràcies a les accions dels ecologistes sembla que algunes s'han aturat i altres han pogut se comunicades a la resta del món.

Tanmateix, hi una en preparació i amb poques possibilitats d'aturar-la, el ràpid augment de les temperatures i posterior canvi climàtic...

Per molt, que a EUA, hi hagin alguns “científics” que expliquen la normalitat del canvi climàtic, no és el mateix per a una espècie adaptar-se al canvi amb 1.000 anys que sols amb 30 anys!

Però, a canvi tindrem la sort de gaudir d'un elevat nombre d'insectes nous per les nostres contrades (com el mosquit tigre) que gràcies a l'augment de temperatures podrà adaptar-se al nostre medi ambient... esperem que no vinguin també amb malalties sots-tropicals!!!

Ricard Monistrol