22 de març, 2006

ETA: cessament definitiu?
Feia temps que no teníem una molt bona notícia tant a l'estat com a Catalunya... Segons un comunicat emès a la televisió pública d'Euskadi (EITB) ETA ha anunciat el cessament de foc permanent a partir de divendres.
Tanmateix, tot s'ha de prendre amb prudència tal com han palesat tant el president Zapatero com diversos membres del seu govern. Les reaccions del PP, per ara, no han carregat les seves armes contra el govern espanyol, basc i català. Talment d'agrair.
Però, i partir d'ara? Sí sentim a diversos experts en conflictes, alguns han passat pel programa de la genial i imprescindible Mònica Terribas “La nit al dia”, s'hauria de començar de zero per ambdues parts. A fi que cadascuna pogués sentir el que vol l'altra, per desprès començar a dialogar sobre on es pot arribar per ambdues parts. Tot això, amb molta tranquil·litat i sense gaires pertorbacions sobre preus polítics o vencedors i vençuts (PP, Associación de Víctimas del Terrorismo...). Tot plegat potser una fal·làcia.
Tindrem final al conflicte? El temps hi dirà la seva... Però, s'ha de tenir en compte que si en l'estatut català el president Zapatero no ha deixat articular la paraula “nació” d'una manera clara... Què passarà quan surti el tema de l'autodeterminació? Dels presos? O amb Nafarroa? Esperem que tothom comenci de zero realment....
Ricard Monistrol