02 de maig, 2006

Estem d'aniversaris tristos... (el dia desprès de l'u de maig!)
Avui fa un any del desastre del taller tèxtil de Spectrum a Savar (Bangladesh) on 67 treballadors van morir i 70 es van ferir, quasi la majoria de ambdós eren dones.... A més, centenars de treballadors encara resten a l'atur.
Ara, s'ha sabut que la fàbrica estava construïda sobre terreny d'aiguamolls, sense cap mena de permís governamental, i que les sortides i les portes estaven bloquejades. A més, les obreres i els obrers sols disposaven d'un reduït pas per una escala per poder sortir.
Però, els accidents han continuat... i, les víctimes també, sols entre febrer i març d'enguany ja han ocorregut quatre accidents amb 88 morts (alguns amb la tendra edat de 12 anys) i més de 250 ferits...
No obstant, falta una dada gens menyspreable: totes les fàbriques accidentades (i també sense accidentar) treballaven per empreses de la UE i d'EUA... La dada té un altre significat, les indemnitzacions per les víctimes i els seus familiars del desastre de Spectrum encara no han estat satisfetes...
Encara que amb la pressió de diverses ONG's algunes empreses han començat a aportar fons per les indemnitzacions: sols 3 de les 10 marques que treien profit dels treballadors de Spectrum han acceptat realitzar pagaments (l'empresa Inditex és una de les tres).
Per ara, la resta d'empreses (per exemple, Carrefour) no han volgut colaborar... Ehem, ehem!
Visca les dues cares de les empreses occidentals! A Europa compleixo, a Bangladesh exploto! Tanmateix aquesta situació podríem trobar-la a tallers il·legals d'EUA, a Centre i a Sudàmerica i a la resta d'Àsia... On les persones perden el seu nom i tots els seus drets fonamentals!
Ricard Monistrol