22 de maig, 2006

Detenció i tortures preventives...
No ha trigat massa el govern d'EUA a criticar l'informe, no gaire afalagador, de la Comissió Contra la Tortura de les Nacions Unides... Condolezza Rice ha afirmat que EUA no són pas els “empresonadors” del Món (sic) i que no és possible tancar, encara que els agradaria (ejem!), el camp de concentració de Guantànamo...
Perquè? Rice parla que no poden deixar lliures persones amb “presumptes” vincles amb Al-Qaeda i, que a més, segons ella, han promès matar a americans el dia que surtin... A més, no se'ls pot aplicar cap mena de convenció per ser una guerra “diferent” que exigeix mesures encaminades a protegir el poble d'EUA i als seus aliats... Tanmateix, no ha negat res de les tortures?
Encetem la reflexió, sí tenen la certesa que formen part de Al-Qaeda no poden jutjar-los per formar part d'un grup armat amb finalitats terroristes (delicte penal a EUA)? Sembla que no, doncs per la mateixa deducció podem afirmar que no tenen proves... Com puc demostrar-ho? Per la aplicació de la tortura... Sí tinguessin proves no els faria falta, a més, saben que cap tribunal acceptaria una confessió sota tortura!
Per un altra cantó, al parlar d'una guerra diferent estan intentant treure ferro a l'aplicació de qualsevol varietat de dret (sigui penal o de guerra), simplement per una qüestió: cap varietat de dret jurídic acceptaria la detenció preventiva. Doncs és necessari que l'acusat hagi, primer, comès un delicte. No n'hi ha prou amb sospites... S'ha de demostrar la seva culpabilitat...
Si a més afegim que els serveis d'intel·ligència d'EUA no tenen gaire èxit en la prevenció d'atemptats terroristes a Iraq i Afganistan, que podem dir? Sense comptar que l'Agència de Seguretat Nacional (NSA en anglès) ha controlat milions de trucades internes de ciutadans d'EUA.... Tot en nom de la seguretat d'EUA.
Tal com diríem: tot pel poble, però sense el poble!
En el fons no m'estranya que les úniques raons que tinguin contra el detinguts “preventius” és que desprès de tenir-los en condicions poc humanes i haver-los torturat, aquests jurin venjança contra els seus empresonadors.... Al cap i la fi, la millor manera de donar energia a Al-Qaeda és bombardejant, torturant, empresonant de forma perpètua qualsevol persona “sospitosa” o fent-la desaparèixer, encara que estigui a la UE!
Ricard Monistrol