27 de juny, 2006

Boicot als drets dels indígenes?
De què parlem? Doncs, de la Declaració de Drets dels Pobles Indígenes que s'està a punt d'aprovar a les Nacions Unides en aquest mateix cap de setmana...
Sembla que certs països amb forta presència d'habitants originals, com per exemple, Canadà, EUA, Austràlia, Nova Zelanda i Rússia... S'han posat d'acord per boicotejar la signatura amb l'excusa de necesitar més temps per negociar, tot procurant convèncer a la resta de membres.
Temps per negociar? Desprès de 24 anys de negociació amb Nacions Unides, 11 d'ells de manera formal, amb centenars de representants indígenes i governamentals... No en tenen prou?
La realitat és prou trista, mentre tots els països que hem citat són del més granat del primer món, la resta dels 47 membres del nou Consell de Drets Humans (CDH) que han de decidir l'aprovació no tenen cap mena de problema...
Precisament el Relator Especial sobre els Drets dels Indígenes ha urgit al CDH a adoptar d'una vegada la Declaració...
A més, Perú, recolzat per vint països més, ha demanat oficialment que s'abordi el tema d'una vegada i es faci la votació... Talment, potser els cinc països boicotejadors no vulguin expressar públicament el seu vot negatiu per una simple raó: difícilment podrien vendre la seva negativa a l'opinió pública.
Tanmateix, algú estaria d'acord en fer una pel·lícula on els indígenes fossin els dolents i les tropes d'EUA, Austràlia o Canadà es veiessin obligats a obrir foc amb armes lleugeres, pesades, projectils d'urani empobrit, bombes de fòsfor... tal com fan a Iraq o Afganistan?
Ricard Monistrol