16 de setembre, 2005

“Feminicidi”

La poca consideració que reben en certs països l'assassinat de dones sigui a mans de qui se suposa són els seus companys o d'altres persones alienes, sempre homes, ha portat a diputades d'Espanya, Mèxic i Guatemala a demanar que a part de la qualificació penal directa o agreujant de “feminicidi” també es tipifiqui aquest com a crim de lesa humanitat:
http://www.elmundo.es/elmundo/2005/09/16/sociedad/1126858237.html

A primera volta, sembla que aquesta qualificació no hagi de servir de gaire per a la gran quantitat de dones que són maltractades, violades, segrestades i, moltes vegades, assassinades cada dia en tots els països del món, tant occidental com oriental. Al cap i la fi la consideració habitual és la d'assumpte intern, encara que sigui denunciat reiteradament per l'organisme Amnistia Internacional.

Però si ens fixem en la Carta de les Nacions Unides, que tot just ha complert 60 anys, de precària salut, té l'obligació d'intervenir (previ permís del Consell Permanent de Seguretat) en tot acte que pugui ser qualificat com a crim de lesa humanitat o genocidi en qualsevol país del món.

A més de la pròpia acció de la Cort Penal Internacional (estatut de Roma) i sempre que el seu govern, prèviament, hagi signat entrar a la seva jurisdicció...

Encara que el que em preocupa més, és que la pròpia concepció de dret humà no tingui el mateix àmbit d'aplicació en funció del lloc geogràfic de naixement i de la pròpia condició social de la família que porta al món un infant de sexe femení.

No obstant, a casa nostra, i a tots nivells, la violència de genere o contra les dones també implica per part de qui maltracta (física i psíquicament) o assassina una percepció prou distorsionada, influenciada o simplement inexistent de la condició humana de qui està agredint... Solament preocupant?

Ricard Monistrol