20 de març, 2006

Guatemala, víctimes encara desconegudes...
Deu anys de l'acord de pau, 36 anys de guerra bruta, 200.000 morts... Però encara queden masses víctimes oblidades per la “Comisión del Resarcimiento”, creada precisament per donar veu i reparacions morals i econòmiques a totes les persones que van passar per les mans o de l'exèrcit o dels paramilitars.
Tanmateix, Bolívia, Colòmbia, Perú, Mèxic, Paraguai... Encara queden a Amèrica països que en un moment o altra de la seva història van tenir guerres o operacions militars que van afectar a població civil, sobretot indígena, i que d'una manera o altra ha quedat soterrada sota pactes de silenci obligat.
Encara que també s'ha de reconèixer, que en països com Xile i Argentina (el dia del Cop d'Estat ja és festiu) s'han establert les condicions necessàries per perpetuar una memòria històrica que tingui en compte a tothom.
No obstant, la pitjor circumstància s'esdevé en aquelles persones que per la seva condició d'indígena, viure en llocs apartats, en la misèria i en l'analfabetisme són presa fàcil del desig de donar exemple de masses grups armats tant militars com guerrillers i paramilitars.
Ricard Monistrol