24 de maig, 2006

Drets humans... notícies.
Ahir mateix Amnistia Internacional (AI) va presentar el seu Informe Anual sobre l'estat dels drets humans, poques coses bones... Masses democràcies estan primmirant la seguretat com a nova forma de dret fonamental, en singular... La resta de drets estan passant a millor vida!
Però, tanmateix si l'informe parla de tot el món, també hem de deduir que pel fet de ser humà (no estic en contra de protegir els drets de la resta de primats) qualsevol persona sense tenir en compte cap circumstància congènita, genètica, social, econòmica i cultural, posseeix uns drets fonamentals actius... És a dir, que qualsevol autoritat i/o ciutadà/ciutadana té el dret i l'obligació de respectar-los i protegir-los.
No obstant, sembla evident que aquesta mundialització dels drets humans no és gaire evident (i davalla en països de consolidada experiència democràtica). A canvi, pocs governs ofereixen resistència front a la globalització econòmica!
En la luxosa oportunitat que vàrem tenir ahir a la Nit al Dia de sentir al lúcid i patricial sociòleg Sigmun Bauman entrevistat per la no menys genial i imprescindible na Mònica Terribas, Bauman parlava del canvi que havia experimentat les identitats de les persones. Sí en un primer moment aquesta es va forjar dins l'estat-nació (concepte encara emprat) ara l'identitat resta molt més difosa en relació a l'entorn propi.... Per tant, Bauman parlava de concebre per cadascú una idea sobre la identitat que agermanés a tota la humanitat.
En la meva reflexió sols veig evident que la única identitat comuna a tota l'espècie humana és el respecte i l'aplicació del drets humans... Tant senzill i, a la vegada, tant complicat!
Per exemple, a EUA sembla evident que els drets humans aniran de baixa... Michael Hayden, general expert en controlar que fan tots els seus conciutadans pot tenir lliure el camí cap a la direcció de la CIA, tot i les protestes de molts ciutadans i polítics...
A veure! No és que la CIA pugui tenir major o menor importància en el respecte dels drets humans. Al cap i la fi, tant sols és una part de l'entramat dels serveis d'intel·ligència d'EUA. Però, el fet que es pugui confirmar, com una mena de premi, el nomenament del general Hayden com a nou director, provoca calfreds sobre l'evolució futura dels drets humans que resten a EUA....
Per acabar, i com a inici d'una possible bona notícia sobre els drets humans, sembla que el President Zapatero s'ha compromès a elaborar un Pla Nacional de Drets Humans que incorporarà més elements de seguretat, garantia i prevenció per als dret humans de tots els ciutadans.
Llàstima, que aquesta millor protecció dels drets fonamentals sols sigui pròpia d'un sol estat! S'hauria de fer líquida, esmentant a Bauman, que traspassés fronteres i governs... Encara que en un nivell més real, no sembla que ni la UE, ni el Consell d'Europa, ni les Nacions Unides tinguin gaire cosa a dir, a part d'elaborar informes...
Masses vegades, la única resistència possible als abusos ha de partir de la pròpia ciutadania!
Ricard Monistrol