02 de setembre, 2005

Periodisme o com aportar valor a la informació

Que un periodista parli de la seva tasca professional és una bona excusa per portar a terme una reflexió sobre la nostra “funció” social. Segons Kofi Annan, secretari general de la Nacions Unides, és la de protegir el dret dels ciutadans a obtenir informació fiable.

No obstant, la presentació de la pel·lícula “Good night and good luck”, dirigida per George Clooney i una declaració per part del propi secretari general de la ONU, tot reclamant que els periodistes puguin exercir lliurement la seva comesa professional sense coerció, manipulació, intimidació o eliminació (eufemisme d'assassinat), en llocs on existeixi un conflicte, donen un bon motiu per pensar.

Començem pel títol de la pel·lícula: “Bona nit i bona sort” era l'acomiadament que realitzava Edward R. Murrow (1908- 1965) als espectadors del seu informatiu nocturn televisiu a la CBS. Murrow és un personatge mític, procedent de la ràdio (on ja tenia molt èxit) que va passar a la televisió quan tot just es començaven a desenvolupar les cadenes generalistes a EUA.

Podem també ressaltar que a més de ser considerat un excel·lent periodista, va ser molt respectat com a editor de diversos informatius a la CBS. El seu secret, segons ressaltava Clooney, era la immensa credibilitat que va obtenir (honradesa manifesta: feia comprovar als seus col·laboradors diverses vegades els fets i les fonts de les notícies). I, com a magnífic afegitó, va ser una de les figures en el món del periodisme que es va atrevir a ressaltar i enfrontar-se als pocs (o nuls) escrúpols democràtics del llavors i tristament famós senador McCarthy.

Com ha ressaltat el director del film, George Clooney (el seu pare també era periodista), actualment la figura de Murrow ha quedat massa difuminada... Mal presagi per la honradesa en la informació ?

Tanmateix, el més preocupant són els divuit periodistes o membres d'equips de televisió que van ser morts per les armes de qui se suposa havien de protegir les seves vides mentre estaven a Iraq (2003- ...), segons denúncia la Federació Internacional de Periodistes (FIP).


Ricard Monistrol