20 de novembre, 2006

Irracionalitat i consum...

Ahir, en el “30 minuts” de TV3, un excel·lent programa de periodisme d'anàlisi i investigació, vàrem comprovar fins on pot arribar el desig humà...

Japó, el país de major consum de peix del món ja ens tenia acostumats a fer prevaldre la seva cultura per sobre de qualsevol consideració de equilibri ecològic i sostenibilitat. Alguns exemples...

No fa gaire vam veure com amb l'excusa “cultural” mataven dofins, segons ells per menjar-se'ls. Encara que altres versions diuen que d'aquesta manera es treuen competidors a l'hora de cercar peix...

Tanmateix, la seva cacera indiscriminada i hipòcrita, de caire científic (sic!) de diverses menes de balenes en perill d'extinció per proveir les taules japoneses. No obstant, hi ha un país occidental que no ha dissimulat i ha dit clarament que caçarà per comerç.

Sense comptar, que a nivell internacional, la Comissió que decideix sobre la moratòria de la cacera de balenes s'està apropant a la posició japonesa. Per un raó molt senzilla: €€€€ o $$$$$!!!

Però, el tema de la tonyina vermella mediterrània aclapara no per la brutal potència consumidora i ben dotada de diners de Japó. Sinó, per la poca, per no dir inexistent, concepció de la pesca sostenible, d'algunes persones no japoneses. Els exemples d'alguns catalans i espanyols (un amb un càrrec representatiu de l'associació d'armadors) que negaven que la tonyina vermella estigués sobreexplotada.

Per si de cas, val saber que gràcies a Japó, diverses tonyines d'altres espècies s'han extingit de part del Pacífic i de l'Atlàntic.

Tot plegat, per diners, per molts diners... Si això hi afegim com està empitjorant la qualitat de l'aigua i del fons marí, de la pujada de temperatura o, com qui no vol la cosa, de la irrecuperable malmesa de tota la cadena tròfica!

Bé, potser a Japó sabran fer “sushi” de medusa i ens la compraran a cabassos...

Ricard Monistrol