07 de setembre, 2005

Cercadors que cerquen tot, tot...

En la publicació de la sentència d'un tribunal xinès que condemnava al periodista Shi Tao de 37 anys a 10 anys de presó per “divulgació de secrets d'estat” poden comprovar com un cercador de xarxa, Yahoo! ,va portar fins les últimes conseqüències la seva tasca: va ajudar a les autoritats a localitzar el correu electrònic i l'arxiu adjunt usat com a prova de l'acusació, a fi de detenir i condemnar al periodista esmentat.

Ara podem dubtar de l'eficàcia dels cercadors (Google, Microsoft...)?
Per què no quedi cap dubte sobre el treball realitzat per Yahoo!, Repòrters Sense Fronteres (RSF), l'organisme que ha destapat els serveis oferts per l'empresa de cerca per la xarxa, ha destacat no amb certa ironia “Ja sabíem que Yahoo! Col·laborava amb entusiasme amb el règim xinès en qüestions de la censura. Ara sabem que a més és un talp de la policia”

Com també destaca RSF la ètica del cercador hauria d'haver estat per sobre de la legislació xinesa. Aquesta afirmació resulta interessant com a motiu de reflexió, tot afegint que segons explica la mare del periodista en una carta a la ONU el propi judici ha incomplet les normes de processament xineses (fet encara no contestat per les autoritats del país).

Està clar que en aquest cas ha prevalgut el desig d'una empresa, precisament de caire multinacional i no poc poderosa d'estar bé amb el govern d'una potència més que emergent a nivell mundial en tots els nivells. Qüestió de ètica o de pragmatisme?

A ningú se li pot escapar que el negoci de la xarxa a Xina, comença amb les majúscules quantitats de persones que viuen i poden tenir accés a la xarxa (amb condicions està clar). Les dades eren de 103 milions a darreries del mes d'agost d'enguany (i segueix pujant). A més, on Google, la gran competidora a nivell mundial i amb més volum de negoci que Yahoo!, sembla que està perdent terreny en certes ciutats front a una altre cercador d'origen xinès en idioma mandarí: Baidu.


Ricard Monistrol