03 de maig, 2006

Nacionalitzar o no nacionalitzar?
Depèn de quin cantó es faci aquesta pregunta la resposta varia... Tanmateix, paga la pena reflexionar sobre les posicions de cadascun dels actors que tenen interessos en la nacionalització del petroli i del gas bolivià.
Per un cantó, Repsol-YPF, esverada, consternada, no entén res que passa... Tantes inversions que havia fet... El govern espanyol amenaça... A veure, hem posat al mateix cantó al govern d'Espanya i la companyia petroliera per una simple raó: la identitat comuna de ambdós. Tots dos comparteixen interessos nacionals: procurar un bon abastiment de petroli i gas natural a l'estat, estimular que la companyia segueixi en mans espanyoles i que la factura no sigui massa alta (no és diu res dels astronòmics beneficis tant per l'empresa com per al govern d'Espanya).
Per l'altra cantó, i tal com explicava Mónica Vargas, sociològa boliviana, a l'imprescindible i genial programa de na Mònica Terribas, el 70% de la població de Bolivia està sota el nivell mínim de la pobresa, el medi ambient resta afectat per les explotacions petrolieres sense cap mena de compensació per les malifetes comeses...
Si sospesem la balança, ens apareixen les famoses dades macroeconòmiques del FMI de la UE, del G-8, d'EUA, d'Espanya: l'importància de tenir empreses multinacionals blindades en els sectors estratègics nacionals que pugen el PIB. Per l'altra les microeconòmiques: 5,6 milions de nens morts per la fam al món, més de140 milions de nens amb desnutrició crònica... i que no consten al PIB.
Sembla estrany, nacionalitzar el sector de l'energia per poder treure del pou de la pobresa a la població pot costat molt car... Sols un exemple, a l'Iraq dels anys 50 un primer ministre va voler fer el mateix que Evo Morales... va caure assassinat i amb el país intervingut per EUA...
A més, molt més actualment, Espanya no va moure ni un dit quan la “pretesa i desitjable” Endesa va expulsar de forma coercitiva i molt violenta a la població Mapuche d'una de les valls on l'empresa espanyola ha construït una presa hidroelèctrica.
Si us plau, la hipocresia i el cinisme s'haurien de dissimular un xic més...
Ricard Monistrol