11 de desembre, 2006

Drets Humans...

Ahir, diumenge, es va celebrar el dia internacional dels drets humans... I, com qui no vol la cosa, el dictador Augusto Pinochet va tenir el detall de morir-se el mateix dia. Una manera de dir-nos que mai va ser condemnat per les brutals vulneracions de drets humans.

Però, val la pena aturar-se un xic i reflexionar sobre què condiciona el compliment de TOTS els drets humans (sobretot per dones i infants)....

Per un cantó, la pobresa, un símptoma que mata o fa matar, amb múltiples causes. Per un cantó tenim el polític, per molt que un país tingui recursos naturals això no voldrà dir en cap moment que tota la població en rebrà els beneficis. Perquè? Complicat d'explicar-ho, però molt senzill de resumir-ho: cap empresa està interessada en res més que no sigui la seva estabilitat i el seu compte de beneficis abans impostos (EBITDA). Sort d'alguns microcrèdits.

Per un altre, la planificació familiar i l'educació.... Posem dins el mapa, la religió! Sigui cristiana, islàmica o jueva mai han contemplat que la dona pugui disposar del seu cos ni dels coneixements necessaris pel conèixer-se'l a nivell sexual. Tot seguint aquest mateix fil, la mateixa falta d'educació fa que com a mínim la meitat de la població, femenina, no disposi dels adequats nivells de formació. Una educació que comportaria una sensible millora social a curt termini i un progressiu enriquiment de la societat (tornem amb els microcrèdits).

Però, per si de cas ningú s'oblidi, tant a nivell governamental com en religiós, no costa massa comprobar que ningú diu res amb les tortures o les condemnes a mort. Per exemple, EUA i Israel no tenen dubtes en aplicar tortura quan la “seguretat nacional” està en perill. Sense comptat que la Xaria islàmica no dubta en castigar severament (amputacions, fuetaments) càstigs menors com el robatori o l'adulteri en el cas de l'home i amb la mort altres càstigs també menors (adulteri o fornicació en el cas de la dona, apostasia...).

Sense descomptar que l'església cristiana no té un criteri massa clar respecte a la pena de mort i a la tortura... No diguem res del jueus israelians i les seves razzies contra civils.

En certa manera hi han masses “ismes” en contra dels drets humans (capitalisme salvatge, islamisme, cristianisme, feixisme, totalitarisme...). Encara que sempre ens pot quedar un “isme” positiu, el extremisme en la defensa de TOTS els drets humans en tot el món...

No valen excuses ni religioses ni culturals davant la vulneració de drets fonamentals universals!!!! S'han de complir tots, els generals i, sobretot, el de dones i nens.

Ricard Monistrol