Hi han estatuts i “estatuts”...
Avui s'ha palesat la mala jeia del PP en comprovar com el PSOE vol canviar el redactat de dos articles (d'un total de 90) de la proposta de modificació de l'Estatut del País Valencià. Segons alts càrrecs del PP el pacte PP-PSOE s'ha trencat:
http://www.elmundo.es/elmundo/2006/02/01/espana/1138794445.html
http://www.elmundo.es/elmundo/2006/02/01/espana/1138794445.html
Per quina raó? Per voler reduir del 5% al 3% el sostre electoral (amb la conseqüent entrada de grups democràtics “no desitjats” per la dreta valenciana) i per canviar la denominació de “llengua valenciana” (amb totes les conseqüències filològiques de secessió política de la nostra llengua comuna) per la de “valencià” (denominació acceptada per les universitats a fi d'anomenar la nostra llengua en un àmbit geogràfic determinat)...
UI, UI... Quins crits al cel! Quantes signatures! Quines cridòries! Sembla estrany, els catalans no tenim dret a decidir per nosaltres mateixos si volem el nou estatut (el PP vol que sigui tota la població espanyola qui decideixi per nosaltres). En canvi, Francisco Camps, el president de la Generalitat valenciana, ha deixat ben clar que qualsevol competència nova que obtinguem té que adscriure's automàticament al seu estatut... I per si de cas, ningú s'hi ha de ficar en la redacció del “seu” nou estatut.
O sigui, nosaltres som nacionalistes excloents, xenòfobs amb el castellanoparlants (vés, com els perseguim pel carrer), insolidaris amb tothom (potser es refereixen als centenars de milers de persones “catalanes” pobres amb o sense treball i que no tenen ni tant sols accés a un habitatge de lloguer assequible)...
Però, si ens situem en el pla de defensa del “valencianisme PP”. El govern valencià no té cap pla de difusió social del valencià (sols veure la programació “bilingüe” de Canal 9) i, a més, no vol fer cas de les filologia romànica (coses de “separatistes”?) tot adduint que han de ser els polítics i no els universitaris que decideixen (sic). Encara que, per si de cas, no deixa que cap grup de defensa del valencià o d'altres idees sobre el valencianisme entrin al parlament. Sempre hi han alguns que són més “democràtics” que la resta...
Sense comptar que el president Camps encara exigeix l'aigua de l'Ebre a fi de proporcionar segones residències a milers de ciutadans esgotats, amb tota mena de luxes com camps de golf, piscines, jardins anglesos... Tot reduint el nombre de terrenys agraris, venguts per les bones o expropiats per les dolentes en nom d'un “suposat” interès poc general i quasi sempre especulatiu (crítiques de la Comissió Europea, “Informe Semanal”...).
Tanmateix, fixeu-vos amb el projecte mastodòntic de “Marina d'Or” a Orpesa de Mar, Castelló. Segons resen a l'anunci de televisió es prepara una inversió de més de 6.000 milions €, amb centenars d'hectàrees de verds jardins, balneari, un golf ja inaugurat de 18 forats, milers de residències... Em pregunto d'on treuran l'aigüa. Potser, d'una dessaladora exclusiva per ells o una pagada per l'administració?
Espero talment que la solidaritat, com per exemple l'hídrica, sigui ben entesa pel govern valencià i que no dediqui recursos "exclusivament" a Marina d'Or. Encara resten clàssics pobles a tota la comarca, de sempre, amb molts problemes... Els recursos i les dessaladores són per tothom.
Ricard Monistrol
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada