Nova Tríada asiàtica?
Xina, Índia i Rússia, les dues primeres amb més de 1.000 milions cadascuna de població i la tercera amb accés a una gran quantitat de recursos naturals i a l'herència de l'URSS...
Ja hem esmentat algunes vegades com EUA veu amb recel a Xina i a Rússia tant per la seva potència comercial (Xina) com per la resposta més que assegurada de destrucció mútua assegurada que ofereix Rússia a EUA. Però, això no és el pitjor per George W. Bush i els seus neocons. La immensitat de recursos enèrgetics que disposa Rússia (gas, petroli, urani) poden proporcionar “aire” per eixamplar els pulmons de Xina.
Tanmateix, una possibilitat vista amb horror per EUA, doncs si no poden tancar l'aixeta totalment a l'energia (sobretot orient mitjà, d'aquí ve l'interès per canviar el règim de Iran per un més procliu a obeir a EUA) com podran sancionar a Xina?
No obstant, per confirmar els pitjors malsons dels americans, avui mateix el President Vladímir Putin ha arribat a Xina per reforçar la cooperació energètica i de passada parlar d'uns quants temes d'actualitat, o com han dit els dirigents xinesos un acord entre Rússia i Xina reforçarà la pau, l'estabilitat i el desenvolupament al món... Tot un avís per a navegants embranzits en guerres preventives.
Ei! no us penseu que ens oblidàvem del tercer actor, molt important, l'Índia. Una de les majors democràcies del món, recentment guardonada amb un acord de cooperació nuclear d'EUA. Amb una important i estratègic sector de know-how, biotecnologia, enginyeria i tecnologia.... Dons, per afegitó, l'any passat van arribar a un acord amb xina per crear una aliança econòmica i comercial destinada, a més a més, a rebaixar la tensió històrica provocada per conflictes fronterers.
Potser, és casualitat... però si fins no fa gaire Xina no disposava d'una tecnologia en electrònica industrial i de telecomunicacions gaire sofistificada. Ara podríem cridar-vos l'atenció de com Xina ha creat el seu propi format de DVD de alta densitat, un protocol diferent pels telèfons 3G, volen ajuda tècnica però volen construir ells mateixos el tren d'alta velocitat que unirà Beijing i Shangai.
Ricard Monistrol